Jadroplov Jadroplov d.d. - Split, Hrvatska Međunarodni pomorski prijevoz

Prijava
Jadroplov d.d. - Split, Hrvatska Međunarodni pomorski prijevoz
 
 
 

facebook linkedin

Jadroplov d.d. - Split, HrvatskaMeđunarodni pomorski prijevoz

Splitski brodar Jadroplov osnovan je 20. siječnja 1947. godine. Nakon izvršenja pretvorbe poduzeća u društvenom vlasništvu 1993. godine postaje dioničko društvo u mješovitom vlasništvu.

Nakon uspješne reorganizacije poslovanja i racionalizacije troškova na svim razinama, te vrlo povoljnih uvjeta na svjetskom pomorskom tržištu, Jadroplov je prekinuo višegodišnje negativno poslovanje i već osmu godinu bilježi odlične poslovne rezultate. Porast pomorskih vozarina prati i odgovarajući porast vrijednosti raspoloživih brodova. Glavni pokretač tog pozitivnog trenda potražnje za slobodnim brodskim prostorom su zemlje Dalekog istoka, među kojima prednjači Kina s enormnim rastom prometa preko svojih luka.

Osnovne djelatnosti Jadroplova su međunarodni pomorski prijevoz robe vlastitim brodovima u kategoriji slobodne plovidbe, upravljanje posadom i tehničko održavanje brodova. U vlastitom središtu za obuku Jadroplov osigurava sve potrebno za obuku kako vlastitih tako i drugih pomoraca, omogućujući im pribavljanje raznih certifikata i polaganje obveznih sigurnosnih tečajeva. Pored toga Jadroplov se bavi i poslovima putničke agencije.

Jadroplov danas ima 50-ak radnika (koji rade u glavnom uredu u Splitu, Hrvatska) 350 pomoraca na ugovoru, te raspolaže flotom od osam (8) brodova za rasute terete od 42.500 do 52.100 dwt(deadweight), svi sa vlastitim dizalicama, ukupne nosivosti 378.107 dwt. Prosječna starost flote je 9,0 godina.
U strukturi vlasništva Hrvatski fond za privatizaciju raspolaže sa većinskim paketom od 72,69 % dionica Jadroplova dok ostatak dionica pripada određenom broju pravnih osoba i malim dioničarima. Dionicama društva trguje se na Zagrebačkoj burzi. Buduća privatizacija Jadroplova trebala bi osigurati kontinuitet poslovanja i istovremeno zaštitu interesa svih radnika Jadroplova.

Jadroplov se čvrsto obvezao prihvatiti i ispuniti potrebe i očekivanja svojih klijenata. Na izbirljivom pomorskom tržištu uspjeli su opstati samo najbolji, među kojima je više od 65 godina i Jadroplov. Dugogodišnje znanje i iskustvo pomoraca, te odgovarajuća razina usluga (uključujući posebni naglasak na sigurnost, sigurne radne navike i zaštitu pomorskog okoliša) koje se pružaju najvećim svjetskim unajmiteljima brodova čine formulu uspjeha i garanciju za budućnost Jadroplova.

Jadroplov je još 1999. godine uspostavio Sustav upravljanja sigurnošću i zaštitom okoliša (ISM), slijedom zahtjeva SOLAS konvencije, da bi 2010. godine Sustav upravljanja nadopunio i zahtjevima norme ISO 9001:2008. Naime, Jadroplovu je 22. travnja 2010. godine od strane Bureau Veritasa i Hrvatskog registra brodova uručen Certifikat u skladu s normom ISO 9001:2008.
Predmetni Certifikat odnosi se na kvalitetno i sigurno upravljanje brodovima za rasute terete , kontejnerskim brodovima i izobrazbu pomoraca.

ispis